PULZOXYMÉTER 2021-03-17

Tisztelt Pácienseim!

 

Tájékoztatni szeretném Önöket Covid járvány idején praxisunkban is használatban lévő igen hasznos műszerről,a  pulzoxyméterről melynek jelenleg aktualitását a  pozitív koronavírus fertőzött betegek követése adja ezen műszer segítségével.

Praxisunkban 6 db pulzoxyméter áll rendelkezésre, melyet az adott beteggel egyeztetve pozitív tesztet követően s markánsabb tünetek esetén kiadunk otthonukba átmenetileg, s a napi, két naponkénti állapotjelzéseikben tudnak információt szolgáltatni számomra állapotukról ilyen formában is. Azért fontos ez mert sajnos előfordulhat koronavírus fertőzésben hogy a beteg nem érzi hogy baj van, mert nem fullad, nincs nehézlégzése csak a műszer mutat alacsonyabb értékeket a normálisnál ami miatt kórházba kell utalni minél előbb. Ez az ún. „happy hypoxia” állapot,mely súlyosabbra fordulhat kórházi ellátás nélkül.

A pulzoximéter egy rendkívül egyszerű, általában kis méretű, műanyag házba foglalt diagnosztikai eszköz, melyet az ujjára csíptetve tud használni a páciens. Segítségével gyorsan és könnyedén mérhető a vér oxigéntelítettsége és az aktuális pulzus.

A gyógyászat számos területén használnak pulzoximétert, például altatáskor, sebészeti beavatkozások közben, illetve krónikus szív-érrendszeri és tüdőbetegségek követése során. Népszerűségéhez hozzájárul, hogy olcsó és használata semmilyen kellemetlenséggel vagy kockázattal nem jár a vizsgált személy számára .

Hogyan működik a pulzoximéter?                               

A pulzoximéter működési elve a fotopletizmográfia. Ennek lényege, hogy az ujjat egy LED fényforrás világítja meg látható vagy infravörös fénnyel. A fény egy része visszaverődik vagy szóródik, míg egy része átjut az ujjon. Az ujjon átjutó fény intenzitását fotodetektor detektálja. A detektált fényintenzitásokból különféle módszerekkel számítható az oxigénszaturáció és a pulzus.

A mérést számos tényező befolyásolhatja. Fényes körömlakk vagy műköröm ronthatja a mérés pontosságát és fals eredményekhez vezethet. A vizsgálat hideg végtagon elvégezve sem szolgáltat megbízható eredményt, mert ilyenkor az artériák összeszűkülnek. Célszerű nyugalomban, legalább szobahőmérsékletű helyiségben végezni a méréseket a lehető legpontosabb eredmények érdekében.

Milyen paraméterek mérésére alkalmas a pulzoximéter?

A mérés során információt nyerhetünk vérünk oxigéntelítettségi állapotáról, vagy más néven az oxigénszaturációról (SPO2 a rövidítése a pulzoxyméteren). Az oxigénszaturáció, mint már említettük, megadja, hogy az artériás vérben található oxigénszállító fehérjének, vagyis a hemoglobinnak hány százalékához kötődik oxigén. Egészségesekben ez az érték normálisan 96 százalék feletti, míg a dohányosok, illetve krónikus tüdő- és szívbetegséggel élők alacsonyabb, akár 90 százalék körüli értékeket mérhetnek. 90 százalék alatt már súlyos oxigénellátottsági zavarról beszélünk, ez azonban csak a klinikai tünetekkel (fulladás, rosszullét) együtt értékelhető.

 

A másik érték amit láthatunk a pulzoxyméteren a  Pulzus (HR a rövidítése a pulzoxyméteren) ami azt jelenti, hogy mennyit ver a szívünk percenként. Akinek a szíve 70-es frekvencián működik, annak percenként átlagosan 70-szer húzódik össze és ernyed el a szívizomzata. A pulzus egészségesekben viszonylag tág határok között változhat, nyugalomban 60-90 között optimális. Sportolók pulzusa általában alacsony, ami az esetükben szívük edzettségét jelzi, azonban a túl alacsony pulzus, nem sportolókon mérve, nem az egészség jele! Gyakran mérhető alacsony pulzus magas-vérnyomás és szívritmuszavar esetén.

Fizikai aktivitás során pulzusunk akár 180-ra is emelkedhet. Az emelkedés mértéke általában a sporttevékenység intenzitásával egyenesen, míg edzettségi állapotunkkal fordítottan arányos. Ez azt jelenti, hogy minél edzettebb valaki, annál kevésbé emelkedik meg a pulzusa azonos intenzitású mozgás következtében. Gyermekek, serdülők és fiatal nők pulzusa nyugalomban is magasabb, illetve stresszhelyzetben átmenetileg megemelkedhet, ez nem tekintendő kórosnak. A tartósan és nyugalomban mért magas értékek kórjelzőek lehetnek, gyakran fordul elő alacsony vérnyomás, szívelégtelenség és szívritmuszavar esetében.

Koronavírussal fertőzött betegeknél normál esetben az oxigén szaturáció 96-100 között jó 93-96 között szoros kontrollt igényel s tüneteitől tesszük függővé a további ellátást de általánosságban elmondható hogy nehézlégzés, fulladás esetén , napokig tartó láz, nagyfokú gyengeség esetén Mentőt kell hívni s kórházi felügyelet szükséges.Több alkalommal 93 alatti értékek esetén markáns tünetek nélkül is kórházi ellátás szükséges.

Mellékeltem egy linket a pulzoxyméter helyes használatáról is , kérem nézzék meg:

https://www.youtube.com/watch?v=t0TgojtVwbQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0tadp_rWt0bFV1nqagCjJnU8QLV4SNOIT9xuRfQ3yRcuCxkMGqi8Rpv

 

Üdvözlettel:Dr.Galgóczi Anikó