KORONAVÍRUS ELLENI 3.OLTÁSRÓL INFORMÁCIÓ

 

Tisztelt Pácienseim!

 

Megérkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos tájékoztatása az egészségügyi szolgáltatók részére.

-a különböző szakmai szervezetekkel egyeztetve Magyarországon elérhetővé válik a térítésmentes emlékeztető oltás az alapimmunizáltak közül azok részére, akik élni kívánnak a lehetőséggel.

-az emlékeztető oltás elsősorban a sérülékeny, COVID-19 megbetegedés szempontjából kockázati csoportok részére, idősek, elhízottak, immunszupprimált személyek (autoimmun betegségben szenvedők, akik gyógyszert szednek az alapbetegségre, tumor miatt onkológiai kezelésben részesülök) esetében megfontolandó.

- az alapimmunizálás és az emlékeztető oltás között minimum 4 hónapnak el kell telnie

-alkalmazható a korábbival megegyező és attól eltérő technológiával készült vakcina minden oltóanyag esetében (!)

 

Gyakorlati tudnivalók:

-az időpontfoglaló rendszerben lehet majd időpontot foglalni 08.01-től az oltóközponti oltásokra.

-valószínű központilag egyeztetett nyilatkozat aláírását követően lehet az oltást igénybe venni, hiszen alkalmazási előiraton túli felhasználásról van szó.

 

IDŐPONTFOGLALÓ LINK:

HTTPS://WWW.EESZT.GOV.HU/HU/NYITO-OLDAL

.-emlékeztető oltás (booster oltás) = általában a 3. oltás, kivéve Janssennel oltottak esetében, mert ott a 2. oltás az emlékeztető oltás

Ezenkívül kérem Önöket, amennyiben bizonytalanok az előzetes regisztrációjuk sikerében (azaz hogy rajta vannak-e a listán), akkor ellenőrizzék azt az alábbi weboldalon:

https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

 

3.oltással beadásával kapcsolatos szakmai segédlet annak eldöntésére hogy adassuk-e be vagy nem most az ismétlő oltást!

 

 mRNS:Pfizer, Moderna

Vektor:Szputnyik, Astra Zeneca, Janssen

Inaktivált:Sinopharm

 

A Kormány a közelmúltban meghirdette a harmadik oltás felvételének lehetőségét, melynek lebonyolításáról, irányelveiről korábban már tájékoztattam Önöket.

A kiadott iránymutatás azonban kevés kézzelfogható segítséget jelentett az oltóorvos számára.

Az egészségügyi szakemberek egy csoportja elkészítette saját, a vakcináció jelenlegi magyar helyzetét áttekintő elemzését és az oltások beadásának folytatására vonatkozó, részletes, érthető és átlátható, szakmai érvekkel, valamint szakirodalommal alátámasztott ajánlását. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a javaslat nem hivatalos állásfoglalás, vagy állami irányelv, a saját véleményüket tükrözi.

A részletes szakmai ajánlást készítők névsora:

Dr. Balkányi László PhD, orvosi tudásmérnök

Dr. Falus András DSc, immunológus, professzor emeritus, akadémikus

Dr. Ferenci Tamás PhD, klinikai biostatisztikus, habilitált egyetemi docens

Dr. Rékassy Balázs MSc, orvos, egészségügyi menedzser

Dr. Sarkadi Balázs DSc, kutatóorvos, akadémikus

Dr. Weltner János, orvos

Teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható:

HTTPS://DRIVE.GOOGLE.COM/FILE/D/1VQ7-EXVPHXPV6H9UL-HTVVGGUKKBP_P7/VIEW

Rövid összefoglaló:

Az ajánlás rövid összefoglalója:

  • az emlékeztető oltások beadásának kétféle indoka lehet: a beadott oltások nem adnak megfelelő védelmet, nem jött létre a megfelelő immunválasz; a másik ok, ha idővel ez a védelem csökken.
  • legtöbb tapasztalati bizonyíték az mRNS vakcinákkal kapcsolatosan érhető el (Pfizer, Moderna); azt biztosan tudjuk, hogy legalább 6 hónapig védettséget adnak (valószínű eddig tartottak a korábbi vizsgálatok velük kapcsolatban);
  • amikor a harmadik oltás beadását mérlegeljük, figyelembe kell vennünk több szempontot: fennáll-e a fertőzöttségnek való kitettség nagyobb rizikója (egészségügyi és szociális dolgozók, zárt intézményben élők, ahol a távolságtartás nem biztosított); a másik szempont, hogy mekkora a komplikáció, a súlyos lefolyás, halálozás valószínűsége, ha valaki megbetegszik. (Idős kor, krónikus társbetegségben szenvedők, immunológiai betegek, chemotherápiában részesülők)
  • ezen paraméterek alapján a csatolt táblázat segítségével meghatározható milyen prioritású az adott egyén újraoltásának szükségessége MOST. (A táblázat amúgy az ajánlás 2. oldala)
  • vektorvakcinák esetén (Astra Zeneca, Janssen, Szputnyik)  újabb vektorvakcina beadása nem javasolt, mert a az immunrendszerünk felismerve a vektor vírust elpusztíthatja azt azonnal, még mielőtt a hatását kifejtené. 
  • az inaktivált kórokozót tartalmazó Sinopharm (kínai) vakcina esetében, ha nincs ellenanyag, úgy gondolják a szakemberek, hogy a T sejtes immunválasz sem áll fenn, tehát újraoltás szükségességét jelzi. Amennyiben az új típusú oltóanyagok (AZ, Pfizer, Szputnyik, Janssen) beadását követően nem mérhető az ellenanyag szint, az nem jelenti feltétlen a védettség hiányát, mert jelentős sejtes immunitás fennállhat, amit nem az ellenanyagszinttel tudunk meghatározni.
  • A kombinációkkal több vizsgálati eredmény áll rendelkezésre, de alapvetően KÉT oltás kombinációjának tekintetében és nem a harmadik oltás megváltoztatása kapcsán vannak ismereteink. Az 5. oldalon több vizsgálati eredményt sorolnak fel. Leszűrhető, hogy nem feltétlen a kombináció jelentette a hatékonyabb védettséget. Valószínű inkább, hogy az Astra Zencára adott Pfizer oltás nagyobb hatékonyságot mutatott a Pfizer miatt, mint az Astra-Astra kombináció. Ezt bizonyítja, hogy az Pfizer-Pfizer sem bizonyult rosszabbnak az Astra-Pfizer beadásához képest. A három oltásról egy 40 fős Moderna kísérlet áll rendelkezésre, ahol jelentősen növelte az ellenanyag szintet a harmadik beadott Moderna.
  • említést tesz az ajánlás arról, hogy a Pfizer cég az új (delta) variáns ellen már vakcinát fejlesztett (módosított) , az oltóanyagok tesztelését megkezdte, tehát várható a delta variánshoz illeszkedő oltóanyag elérhetősége. 

Hozzáfűznivalóm:

Azt gondolom, hogy a Covid-19 betegségen nem átesett, kínai vakcinával oltott 60 éven felüliek oltása most az elsődleges feladat. Kivételt képez, ha pozitív ellenanyag választ mértek (kérdés, hogy ez meddig áll fenn, tudjuk, hogy az idővel csökken…) Nem arról van szó, hogy a kínai vakcina nem hatékony. A legjobb időben érkezett, sokak életét mentette meg. Voltak, akik kórházban kerültek egy kínai oltást követőn elkapott COVID-19 miatt, de senki nem halt meg, ami nagy dolog. Tavasszal nagyon örültünk annak, hogy egyáltalán oltani tudunk. Ahogy az idő telik, már van elegendő új típusú oltóanyag, mely beadása indokolt lehet a 60 év feletti és esendő csoportnál.

60 év alattiak, akiknél a rizikófaktorok fennállnak ( krónikus betegségek, autoimmun betegek, nagy fertőzőttségnek való kitettség, szociális otthoni dolgozók és lakók, eü. dolgozók), az első körben választott oltásnak megfelelően ki lehet keresni a táblázatból a megfelelő javaslatot.

Nem tesz említést a szakmai ajánlás arról, hogy ha valaki átesett a betegségen és a teljes (kettő vagy Janssen esetében egy) oltási sorral rendelkezik, akkor milyen eljárásrendet kövessünk. Ugyanakkor korábban többször elhangzott, hogy ha valaki átesett a betegségen, a betegség maga is egy „oltásnak” felfogható az immunrendszer működése szempontjából.

Ha valaki nagyon tanácstalan, akkor lehetősége van ellenanyag szintet nézetni. De ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy finanszírozott szolgálatásként nem elérhető ellenanyag vizsgálat (nem tudok beutalót adni), fizetni kell érte. A másik fontos tényező, hogy korlátozott értéke van, hiszen kutatások erről jelenleg is zajlanak. Ha nincs ellenanyag kínai oltást követően, az mielőbbi emlékeztető oltás beadásának szükségességét jelzi. Ha az alapoltás nem kínai, hanem bármely másik vakcina, akkor tulajdonképp messzemenő következtetést nem tudunk levonni, amennyiben a laboreredményünk nem megfelelő ellenanyag választ jelez, mivel új típusú oltóanyagok esetében sejtes immunitás is jelentős lehet az ellenanyag szint alacsony volta ellenére. Bár, ha alacsony ellenanyag szinttel találkoznék, nehezen tudnék bízni a sejtes immunitásomban.  

 

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy nem az a kérdés, hogy szüksége van-e az emlékeztető oltásra, hanem inkább az, hogy mennyire sürgős. Most kérjük a vakcinát vagy várjunk az esetleges deltavariánshoz módosított oltóanyagra. Az is fontos tényező és az oltás felé billenti a mérleget, hogyha „megfontolás tárgya” (táblázat szerint) a harmadik oltás és épp az újabb járványhullám felszálló ágában vagyunk.

A betegségnek és az oltásnak is lehetnek szövődményei. Mindig személyre szabottan szükséges felmérni az oltásra és a betegségre vonatkozó rizikótényezőket (mennyire vagyok fertőzésnek kitéve, milyen betegségeim vannak, hány éves vagyok, milyen fajta oltást kaptam, van-e épp zajló járvány). A haszon/kockázat elv alapján kell dönteni.

 

Off label use – alkalmazási előiraton túli használat

Tekintettel arra, hogy egy, új típusú oltóanyagot gyártó cég sem javasolta, tette az alkalmazási előírásba a booster oltás szükségességét, az emlékeztető oltást mindenki a saját felelősségére kérheti. Erre a célra készített beleegyező nyilatkozatot szükséges aláírni az oltóközpontban.

-A kutatások folyamatosak, az idő előre haladtával egyre több információ, tanulmány lát majd napvilágot az ezzel foglalkozó szakemberek tollából.

Mindenkinek saját magának kell döntést hoznia. Ehhez próbálok segítséget nyújtani. A fentiek alapján gondolják át a saját élethelyzetük ismeretében az emlékeztető oltás kérdését. Ha kérés adódik, jelezzék.

Gyakorlati példa:

Mivel egészségügyi dolgozó vagyok, nagy a megfertőződésre való rizikóm. Figyelembe veszem, hogy a betegségen átestem, majd ezt követően két Pfizer oltást kaptam. Tekintettel arra, hogy hogy a  betegség és a két oltás is egy éven belül történt nem tudom megítélni, hogy oltassam-e újra magam MOST. Emiatt ellenanyagszint vizsgálat elvégzése mellett döntöttem. Ha kellően magas az ellenanyagtiterem, az megnyugtató lesz számomra. Ha alacsony, akkor meggondolom a harmadik oltás beadatását. Ha már benne lennénk a negyedik hullámban, valószínű az is inkább az oltás mellett szólna.

 

Egyéb tapasztalatok:

Praxisunkban az alapimmunizálást biztosító oltásokat megkapó pácienseink, akik a teljes oltási sor után kapták el a COVID-19 betegséget, enyhe lefolyással átvészelték a kórt, nem történt halálos kimenetel.